top of page

Lisan Bakımdır & Bakım İse Lisandır

Kişiler arası ilişkiler ve iletişim, hasta bakımında çok önemli bir rol oynamaktadır. Diğer insanlarla ilişkiler diyalog yoluyla kurulur, bu nedenle bakım personelinin hastalarla teması bilinçli bir şekilde şekillendirmek için özellikle yüksek düzeyde iletişim becerilerine ihtiyaçları vardır.



Lisan Bakımdır Bakım İse Lisan

Stresli durumlarda doğru iletişimi seçmek büyük bir sorumluluk gerektirir. Bunun nedeni iletişimin, hastaların refahı üzerinde bir etkiye sahip olması ve iyileşme sürecini destekleyebilmesidir. İletişim aynı zamanda bir ekibin ne kadar verimli çalışabileceği üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir.


Örneğin, kendine güvenen bir tavır sergileyen hemşireler profesyonel yeterliliklerini ortaya koyar ve daha fazla güven kazanırlar. Sözel olmayan iletişim biçimleri (beden dili, yüz ifadeleri ve jestler) de aynı derecede önemli bir rol oynar. Bu şekilde kendinizi hastanızın ve ekibinizin olumsuz davranışlardan koruyabilirsiniz ve daha az yanlış anlaşılmaya sebebiyet vererek kendinizi psikolojik olarak koruyabilirsiniz.


Bu yazımda size bakımda etkili ve doğru iletişim için 6 ipucu vermek istiyorum;


  • Pozitif ruh hali,

  • Basit, anlaşılır bir dil,

  • Dengeli dinleme ve konuşma,

  • Anlama kontrolü,

  • Israrcı olmamak,

  • Karşılıklı takdir.


1. İpucu: Pozitif ruh hali


Olumlu bir ruh hali zorlanmamalı ancak çatışmacı olumsuz bir ruh halinden kaçınılmalıdır. Durumu profesyonelce ele almak önemlidir. 


2. İpucu: Basit, anlaşılır bir dil


Belirsiz terimlerden, kısaltmalardan ve tıbbi jargonlardan kaçınmalısınız. Hasta veya yakını ile aynı dili konuşmalısınız.


3. İpucu: Dengeli dinleme ve konuşma


İnsanlar birbirlerinin sözünü keser, dinlemez veya kendilerine konsantre olmazlarsa konuşmanın kalitesi önemli ölçüde düşecektir. Konuşma ve dinleme arasında dengeli bir ilişki sağlanmalıdır.


4. İpucu: Anlama kontrolü


Anlaşıldıklarını kontrol etmek için ifadeleri tekrarlamak en önemli iletişim tekniklerinden biridir. Yanlış anlaşılmaların önüne geçilir. Böylece karşı taraf da sizin dikkatle dinlediğinizi hisseder. 


5. İpucu: Israrcı Olmamak


Karşınızdaki kişinin görüşünü anlamak yerine kendi görüşünüzü savunmak genellikle faydasızdır. Ekip içinde bile kabullenme önemlidir. Aynı fikirde olmadan önce, karşınızdaki kişiyle empati kurmanız ve neden böyle düşündüğünü anlamanız faydalı olacaktır.


6. İpucu: Karşılıklı takdir


Olumlu geri bildirim her tür ilişkiye yardımcı olmaktadır. İster ekip içinde ister hastalarla olsun takdir, refahı teşvik eder ve ruh halini yükseltir.


Comentarios


bottom of page